вторник, 11 февруари 2014 г.

Pergamano

Здравейте!
Тъй като постоянно получавам запитвания за техниката „пергамано“, реших да направя малък урок. Държа да отбележа, че нищо от това, което показвам, не съм измислила аз. Просто ще се опитам да споделя най-важното от това, което съм научила от другите. В нета има много уроци, но лично на мен ми отне доста време докато разбера някои тънкости, като например защо не ми се получават светлосенките, или как става изрязването.

А ето го и самия урок:


 Прекопирвам мотива върху паус 150 гр/кв.м. Аз използвам бял молив, но става и с бяла гел-писалка.


Обръщам от задната страна и с инструмент за ембосинг с малко топче очертавам цялата картинка. Преди да се снабдя с тези инструменти, използвах изписана химикалка. Работя върху подложка за мишка.Там, където трябва да се запълни, използвам по-голямо топче. За светлосенките си направих уред от кламер и химикалка. Този уред е важен, за да станат добри светлосенки.След като приключим с "рисуването", мотивът се обръща от лицевата страна и се прави перфорация, там където после ще изрязваме. Аз използвам този уред, като при всяко следващо боцкане, едната от иглите се мушка в последната дупчица от предишното боцкане. Така става по-равномерно. За тези, които нямат уред, става и с обикновена карфица.


Това е мотивът, перфориран навсякъде, където ще има изрязване.


Самото изрязване става с малка ножичка с много остри върхове, като връхчетата се вмъкват в две съседни дупчици и се реже. Ножичката се държи под наклон, а не перпендикулярна на листа.


Готовият мотив.След като мотивът е изрязан- от задната страна, съвсем внимателно върху ръбчето с тънка четка нанасям С200.Притискам върху картона и картичката е готова.


Това е. Благодаря, че се поспряхте в моето местенце.

7 коментара:

 1. Много хубаво уроче си направила, Вили! Тази техника винаги ми се е струвала иключително нежна, но и много сложна и трудоемка. Сега след като видях урочето ти придобих смелост да опитам някой път. Благодаря ти :о)

  ОтговорИзтриване
 2. Супер уроче, Вили! Не знам дали някога ще се престраша да с е пробвам в пергаманото, но ако го направя, да знаеш, че имаш пръст в това. :D Ще чакам още подобни урочета от теб! <3

  ОтговорИзтриване
 3. Вили, страхотно уроче. Толкова е красива тази техника, а така обяснено от теб изглежда супер лесно :) Благодаря ти

  ОтговорИзтриване
 4. Вили, благодаря ти за подробната информация!

  ОтговорИзтриване
 5. Много хубав урок, за което благодаря!Имам въпрос ,от къде да намеря паус 120?

  ОтговорИзтриване
 6. извинявям се за грешката -паус 150

  ОтговорИзтриване